Boserup stævningsskov – speciel skov med speciel natur

Oplev en særpræget skovtype blive genskabt, og vær selv med. Prøv at fælde mindre træer med håndværktøj. Eller kig, spørg og snak. Kom “tæt på naturen” og få førstehåndserfaring med hvordan skovnatur fungerer biologisk.
Boserup Stævningslaug inviterer alle naturvenner til offentlig “åben stævning” den første søndag hver november (i 2024 3. november fra 10-15, hvor man kan komme og gå som det passer) (og den første søndag hver februar). Foruden at deltage i sjovt, sundt fysisk arbejde med træerne, kan man snakke med folk, der kender stævningsskoven og dens natur rigtig godt, og i det hele taget hygge sig med hinanden og den altid smukke skov. Lauget og naturstyrelsen leverer redskaber og instruktion (men tag selv egne arbejdshandsker med).
I år sker der noget usædvanligt på efterårsstævningsdagen: Der samles frø og planter andre steder i skoven til såning og plantning i den vikingeskov, der er ved at blive etableret nær Skovly. Det kan man også være med til. Og høre mere om.
Alle er velkomne. Kom og gå som det passer – der er hele tiden nogen til at tage imod, og hjælpe jer igang med redskaberne.
Find os et stykke nede ad “Nattergalesti”: Fra “Den Høje” p-plads på Boserupvej går man et lille stykke ind til vejkrydset med det buede bord-bæk-sæt. Drej til venstre ad Nattergalesti og fortsæt forbi skiltet om stævningsskov og de tidlligere stævnede partier, så ser I os ved det nyeste. (Man kan jo også gøre en lidt længere skovtur ud af det.)
En del af Boserup skov er fredet som aske-stævningsskov. Den skal drives på anden måde end resten af skoven (som mest bare skal lades i fred). Stævninsskoven skal fortsat stævnes – for at vedligeholde den særlige lysåbne skovbund, og for at vise hvordan skov er blevet drevet gennem det meste af historien, og stadig bliver det i store dele af verden:
Nede mellem nogle høje “overstandere” bliver de mindre træer (hassel, fuglekirsebær og unge elmetræer) skåret ned med års mellemrum, og skyder igen fra stubbene, så der hele tiden er skov, men i forskellige stadier. Det foregår i “rotation”, hvor vi kommer igen til hvert stykke med nogle års mellemrum, så der på det samlede areal hele tiden er stævningsskov i de forskellige udviklingsstadier. Det giver plads til nogle arter som kræver lys eller halvskygge, og det giver nogle smukke kig ind i skoven og dens detaljer.  Så man faktisk kan SE skoven for bare træer.

Nøgleord: , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *